joi, 27 martie 2014

Ce tipuri de finisaje alegem pentru incalzirea in pardoseala?

Cu  siguranta ne–am pus cu totii intrebarea CU CE ACOPERIM sau CE FINISAJ FOLOSIM la incalzirea in pardoseala, in momentul in care am hotarat sa luam in calcul acest sistem pentru incalzirea casei, a cladirii de birouri sau de ce nu, a unui restaurant?

Posibilitatile sunt multiple, de la parchet pana la gresie, marmura, granit, linoleum, mocheta etc. Si daca v-ati hotarat sa utilizati parchetul,  cu siguranta ati avut si alte intrebari: ce grosime, ce tip, in cate straturi sa fie, daca e stratificat? In cele din urma alegerea va apartine, insa este important sa informati proiectantul despre alegerea dumneavoastra. Odata luata decizia, este bine sa luati in calcul faptul ca orice schimbare ulterioara a deciziei va poate genera costuri suplimentare, poate creste consumul de energie precum si puterea termica a acesteia. 
Necesarul termic al casei determina dimensionarea sistemului de incalzire in pardoseala.           
Tipul izolatiei exterioare, grosimea ei, tipul ferestrelor, al usilor si multe alte elemente de constructie trebuie luate in considerare in aceasta situatie. 

Dupa ce am stabilit necesarul termic al casei ne putem pronunta si in privinta configuratiei sistemului de incalzire in pardoseala. De exemplu, diferenta de transfer termic intre gresie, marmura sau granit este de 4 ori mai mare decat transferul termic la un parchet laminat de 7mm...in traducere libera: doua camere identice cu aceeasi instalatie de incalzire in pardoseala dar cu finisaje diferite (gresie si parchet laminat) vor avea diferente de pana la 4,5 grade celsius.

Zvonurile precum ca incalzirea in pardoseala nu merge cu parchetul sunt cu totul false dar fiecare furnizor de sisteme de incalzire are obligatia sa informeze clientul despre diferentele specifice fiecarui tip de finisaj, in cele din urma beneficiarul este cel care are decizia finala. Sfatul nostru personal ar fi pentru alegerea parchetului ca finisaj insa cu mentiunea ca intre cel de 7 mm si cel de 15 mm, acesta din urma are o rezistenta termica de pana la 2,5ori mai mare decat cel 7mm, lucru care ar putea duce la o crestere a facturii de energie cu pana la 40% fata de o incalzirein pardoseala acoperita cu un parchet de 7mm. Asadar optim ar fi  sa alegem un parchet mai subtire cu o rezistenta termica cat mai mica, beneficind de o reducere semnificativa a costurilor cu incalzirea.

Un sistem de incalzire in pardoseala acoperit cu gresie, marmura sau granit poate avea o putere de incalzire de pana la 110W/mp, in timp ce la parchetul de 7mm avem doar 85W/mp. Aceasta putere scade semnificativ pana la 60W/mp in cazul parchetului de 15mm, toate acesta fiind in conformitate cu normele de lucru ale incalzirii in pardoseala de max. 29 de grade la nivelul pardoselii in camerele de locuit, 33 de grade in bai, etc. In alegerea tipului de parchet trebuie sa tinem cont de specificatiile producatorului care, in multe din cazuri, nu permite o temeperatura mai mare de 29-30 grade aplicate in regim de incalzire.

Daca va ganditi sa realizati si racirea casei cu sistemul de incalzire in pardoseala, puteti ajunge la un nivel de izolare atat de bun incat este suficient sa scadeti temeperatura in casa cu 4 grade ca sa ajungeti la un confort optim de temperatura pe timp de vara.
Toate acestea pot fi puse in opera cu ajutorul unei pompe de caldura geotermale si cu un finisaj al pardoselii cu o rezistenta termica cat mai scazuta....adica un finisaj prin care sa treaca foarte usor caldura sau racoarea pe timp de vara.

Sfatul nostru ar fi sa puneti materiale bune conducatoare de caldura care sa va asigure o economie si mai mare de energie, deoarece asa cum spuneam, consumul instalatiei va creste daca alegem pardoseli cu un coeficient de transfer termic redus dar tineti cont si de faptul ca este foarte importanta respectarea specificatiilor finisajului aplicat peste sistemul de incalzire si proiectarea corecta pentru a elimina aparitia problemelor in exploatare.

Specialistii MARGAS INSTAL iti pot oferii mai multe informatii si sfaturi pentru a lua decizia corecta inainte de toate.

Pentru detalii ne puteti contacta la: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu